onsdag 1 februari 2012

Ekologiska kafébesök på Stockholmstripp

På vår tur till Stockholm hann vi besöka två ekologiska kaféer. Jag hade förgooglat lite för att hitta de bästa. De här två kaféerna blev de utvalda


Kafé Mineur

Det första kaféet var Kafé Mineur i Gamla Stan. Vi gick dit med stora förväntningar, fem stjärnor hade utlovats på en Stockholmssida. Vi var hungriga och frusna  så en sallad kändes inte så lockande, vegetarisk lasagne fick det bli. Vi letade oss fram mellan de omaka loppisborden i källarlokalen och vissa platser såg riktigt lovande ut, dock upptagna, men till slut hittade vi oss ett litet bord vid en bokhylla.




Vi fick in varsin tallrik med lasagne, isberg, gurka och tomat. Ja vad kan jag säga om maten? Tråkig sallad och lasagnen smakade burkravioli. Det är nu inget fel på den raviolin, om man köper den på Ica i en burk för si så där 12,90. Men av ett ekologiskt kafé med betydligt högre pris och rekommendationer förväntade jag mig mer.  Men vi Sundsvallsbor kanske är bortskämda med vårt "Tant Anci & Fröken Sara".

Lokalen var så kall att det skulle till åtskilliga ljus för att ge den ens en känsla av lite värme så vi åt snabbt upp vår raviolilasagne och drog därifrån. Jag bara hatar att vara så här negativ. Men från både mig och Maria blev det ett stort fett minusbetyg. Visst fanns det nån fin paj eller kaka där i glasmontern men att de slogs om platsen med "Delicatobollarna" kändes också himla fel på ett eko kafé. Vi kanske lyckades komma dit vid en tidpunkt när Kafé Mineur hade en riktigt dålig dag. Jag hoppas att det var så. För oss lyckades de inte tina upp.


Matmekka

På söndagen besökte vi etnografiska museets fairtradebutik och ekologiska kafé  Matmekka. Här var det också utlovat höga betyg. Vi var på plats redan vid öppning men allt var redan fint uppdukat och förberett. Fikautbudet med läckra bakverk och Zotters chokladkakor såg mycket lockande ut. Jag som är en hängiven teälskare blev mycket nöjd när jag hittade Brunkullans sortiment. På matsedeln fanns det både typiskt svensk mat som hemrullade köttbullar till spännande orientaliska grytor och en kul idé som hette mackmeck. Till maten bjöds en vacker sallad med kål i olika färger. Jag valde köttbullar med en hel massa sallad och Brundkullas gröna orginalte. Maria tog en vegetarisk gryta och en latte. Lite choklad till efterrätt och vi har mer än belåtna. Mmmm det här gillar jag.





Miljön i kaféet var trevlig, med varma färger och skön musik. Vackra textiler från Gudrun Sjödén prydde lampor och golv och på de gröna borden stod glasflaskor med något vackert jag tror måst vara ekskott.

Här blir det högsta poäng för smak, miljö och känsla.

Jag undrar bara hur jag ska kunna få med mig stället hem till Sundsvall.

Kerstin bland härlig mångfald och burkravioli