onsdag 27 juni 2012

Up cykling

Up cyklign är att fixa nytt av gammalt, återbruk med andra ord. Det här är något jag tycker är roligt i vår tid av ständig kortsiktig nykonsumtion. En kille jag känner har kanske inte riktigt koll på termen Up cykling men han visar fina exempel i konsten. Det här bordet har han byggt med och till sin sambos utflugne son. Det var när det blev dags för dränering av huset som trätrallen på framsidan blev över och klurig och handyman som Magnus är byggde han ihop ett bord i stället för att bara skicka i väg allt på tippen. Snyggt och praktiskt till en grabb på tjugo år.



Efter att bordet installerats hemma på altanen fick sonen ett brev hem i brevlådan från områdets fastighetsskötare med det klara direktivet att han omedelbart skulle ställa tillbaka bordet. Han skrev tillbaka att han minsann hade byggt bordet själv och så vitt jag vet har ingen ursäkt dykt upp ännu. Men på altanen till den lilla lägenheten myser han i sommarsolen med sina kompisar  på sitt fina bord av gammal trätrall.




Up cyklinggenen är nog något som Magnus ärvt från sin morfar, för det här roliga bordet har nämligen den mannen byggt för många år sedan. Helt unikt i sitt slag skulle jag tro : ). Sen är det nog så att det här med återbruk är något vi kan lära och ta till oss av våra gamla. Det är vi som lever i slit och släng åldern. Går vi två generationer upp så hittar vi en massa kunniga hantverkare och påhittiga återbrukare. Enda skillnaden är att för dem var det naturligt att ta till vara på det som fanns, nu är det så ovanligt att det blivit trendigt. En bra och kreativ trend tycker jag.

Kerstin bland handymans med sinne för up cykling.